سرگشتگی روشنفکر در راهآبنامة محمّدعلی جمالزاده و قندیل امّ هاشمِ یحیی حقّی بر اساس رویکرد اجتماعی ادبیّات تطبیقی
نوع مقاله: مقاله پژوهشی
چکیده
سرگشتگی روشنفکرِ شرقی به عنوان یکی از پیامدهای تقابل سنّت و تجدّد، موضوع پژوهش حاضر است که به طور موردی رمانهای راهآبنامة جمالزاده و قندیل امّ هاشم یحیی حقّیرا بررسی میکند. پس از مطالعة تاریخی ایران و مصرِ معاصر و بیان شباهتهای اجتماعی این دو کشور، مضمون دو داستان تحلیل و بررسی میشود تا شباهتها و تفاوتهای موجود در محتوا، کنش شخصیّتها، بحران روحی و سرگشتگی آنها و راههای برونرفت از این بحران مقایسه و تطبیق داده شود.
این پژوهش، نشان میدهد که جامعة روحالله (شخصیّت راهآبنامه) و جامعة اسماعیل (شخصیّت قندیل) شرایط مشابهی دارند که موجب پدیدآمدن این مضمون مشترک داستانی شده است. اسماعیل که نمودی از شخصیّت یحیی حقّی است؛ برای حلّ بحران، علم اروپایی را با ایمان همراه میسازد و میان فرهنگ شرق و غرب آشتی برقرار میکند، امّا روحالله، که نمودی از جمالزاده است، در سرگشتگی خود باقی میماند و برای گریز از آن به سنّتها پناه میبرد.
.
. (1394). سرگشتگی روشنفکر در راهآبنامة محمّدعلی جمالزاده و قندیل امّ هاشمِ یحیی حقّی بر اساس رویکرد اجتماعی ادبیّات تطبیقی. کاوش نامه ادبیات تطبیقی, 5(19), 93-118.
MLA
. "سرگشتگی روشنفکر در راهآبنامة محمّدعلی جمالزاده و قندیل امّ هاشمِ یحیی حقّی بر اساس رویکرد اجتماعی ادبیّات تطبیقی". کاوش نامه ادبیات تطبیقی, 5, 19, 1394, 93-118.
HARVARD
. (1394). 'سرگشتگی روشنفکر در راهآبنامة محمّدعلی جمالزاده و قندیل امّ هاشمِ یحیی حقّی بر اساس رویکرد اجتماعی ادبیّات تطبیقی', کاوش نامه ادبیات تطبیقی, 5(19), pp. 93-118.
VANCOUVER
. سرگشتگی روشنفکر در راهآبنامة محمّدعلی جمالزاده و قندیل امّ هاشمِ یحیی حقّی بر اساس رویکرد اجتماعی ادبیّات تطبیقی. کاوش نامه ادبیات تطبیقی, 1394; 5(19): 93-118.